Ved en atomulykke eller andre lignende krisesituasjoner så har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb) laget en nettside med ressurser vi anbefaler å sjekke ut – www.sikkerhverdag.no heter den og inneholder gode og enkle råd som gjør deg bedre rustet til å møte farer og ulykker som kan inntreffe.
Dette bør du ha hjemme – egenberedskap liste:
Beredskap hjemme for 3 døgn:
- 9 liter vann per person – Slik lagrer du vann (sikkerhverdag.no)
- 2 pakker knekkebrød per person
- 1 pakke havregryn per person
- 3 bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
- 3 bokser pålegg med lang holdbarhet per person
- 3-4 poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
- Ved-, gass- eller parafinovn til oppvarming (gassbrenner)
- Pose med stearinlys
- Lommelykt med batterier eller parafinlampe
- Fyrstikker i vanntettpose og lighter
- Varme klær – se forslag
- Pledd – se forslag
- Sovepose og liggeunderlag
- Førstehjelpspakke og ducktape
- Batteridrevet radio (DAB) gjerne også FM om du har.
- Ekstra batterier ( AA, AAA osv, sjekk hva du trenger)
- Ladet batteribank og mobillader til bilen
- Våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- Tørke-/toalettpapir
- Litt kontanter
- Ekstra drivstoff og ved/gass/parafin/ rødsprit til oppvarming og matlaging
- Jodtabletter ved atomhendelser
Flere råd og tips om egenberedskap hjemme
Egenberedskap – vannkoking og matlaging:
- Ikke belag deg på en kilde – Om du har mye ved tilgjengelig så vil dette hjelpe for å lage et bål hvor mat kan tilberedes. Men de fleste vil nok uansett velge en toppmontert gassbrenner fra Primus eller lignende. Denne skrus enkelt ned på en 100g, 250g eller 450g engangsboks med gass. Det viktigste vil være at du kan koke opp vann ved bruk at en primusbrenner.
- Husk at om en brenner blir lagret og liggende over tid så kan pakninger, o-ringer osv tørke ut – bli kjent med brenneren du har i beredskapslageret ditt og gjennomfør gjerne enkelt vedlikehold på den.
- Ved kaldere temperaturer så vil gass få en svakere effekt og mange velger renset bensin på vinterstid. Tenk over hva ditt behov er. Det finnes brennere som både går på renset bensin og gass – men du må da velge riktig dyse som passer.
- Rødspritbrennere kan også fungere som en varmekilde, men av erfaring tar det lang tid med oppkok av vann, samt større risiko for å bli dårlig om man er uheldig å søler rødsprit på fingrene, for så å spise mat o.l
- Viktig å vite om å fyre opp i telt eller innendørs: Husk å ha god gjennomlufting når du fyrer opp primusen. Ved ufullstendig forbrenning kan kullosproduksjon øke og i verstefall kvele deg. Påse at primusen brenner med ren og blå flamme.
Ønsker du å lese enda mer informasjon om egenberedskap, hvor du kan kjøpe produkter, hva slags produkter som anbefales og mer så les vår egenberedskapsguide her